Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

H εκλογική μου διακήρυξη

Μια κινέζικη κατάρα λέει: «να ζήσεις σε συναρπαστικούς καιρούς». Σε τέτοιους καιρούς βρισκόμαστε τώρα: ζούμε τη χειρότερη κρίση της πρόσφατης ιστορίας μας.

Βγαίνουμε από μια εποχή πλαστής ευδαιμονίας με δανεικά. Πληρώνουμε τις συνέπειες της οικονομίας της «φούσκας», της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, της διαπλοκής, της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, της επιδεικτικής κατανάλωσης, της παρακμής των δημόσιων αγαθών. Η προηγούμενη εποχή άφησε στο πέρασμά της συντρίμμια: οργή και αγανάκτηση, φόβο και βία, φτώχεια και ανεργία.

Δεν έχουν όμως χαθεί τα πάντα. Υπάρχει μέλλον για τη χώρα, για εμάς, για τα παιδιά μας. Ο δρόμος είναι δύσκολος – απαιτεί λιγότερη κατανάλωση, με περισσότερη και καλύτερη δουλειά – αλλά δεν είναι αδιάβατος. Αρκεί να συνδέσουμε το ατομικό συμφέρον του καθένα μας με το κοινό συμφέρον όλων μας. Μόνο έτσι θα γίνει η Ελλάδα ένας τόπος προκοπής και δημιουργίας, με περισσότερες ευκαιρίες και λιγότερες ανισότητες, όπου οι νέοι άνθρωποι θα θέλουν να ζουν και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Θα πρέπει όμως και εμείς να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Οι εκλογές είναι μια ευκαιρία να ακουστεί η φωνή μας. Ας μην τη σπαταλήσουμε.

Σε αυτές τις εκλογές υπόσχονται να μας σώσουν εκείνοι που μας οδήγησαν στην καταστροφή. Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα για να διευρύνουν την επιρροή τους. Επιδόθηκαν σε διορισμούς ημετέρων, ειδικές ρυθμίσεις, φορολογικές ασυλίες, αφανείς επιδοτήσεις, ετεροβαρείς συμβάσεις με προνομιακούς προμηθευτές, εξαιρέσεις για ευνοημένες κατηγορίες. Όλα αυτά που - σε συνδυασμό με τη διεθνή κρίση - μας έφεραν στο Μνημόνιο.

Στη συνέχεια το Μνημόνιο εφαρμόστηκε επιλεκτικά. Οι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι αυξήσεις φόρων και οι περικοπές δημοσίων επενδύσεων υλοποιήθηκαν πιστά. Αλλά οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις παραμελήθηκαν ή υπονομεύθηκαν. Επειδή έτσι είχαν μάθει οι παλιοί πολιτικοί. Και επειδή έτσι βολεύει το πελατειακό σύστημα που δημιούργησαν.

Τώρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ζητούν πάλι την ψήφο μας. Εκμεταλλεύονται την εύλογη προσήλωση των περισσοτέρων πολιτών στην ενωμένη Ευρώπη, και την αποστροφή για τη δημαγωγία του αριστερού και δεξιού λαϊκισμού, ώστε να εμφανιστούν ως εγγυητές μιας ύποπτης «σταθερότητας». Χωρίς να δείχνουν ειλικρινή διάθεση να αλλάξουν πολιτική συμπεριφορά και νοοτροπία. Χωρίς να προβάλουν κάποιο ρεαλιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.

Τι προτείνω; Αποκατάσταση της νομιμότητας παντού - αρχίζοντας από την ασυδοσία των ισχυροτέρων. Ανασυγκρότηση του κράτους και των δημόσιων υπηρεσιών. Δίκαιη κατανομή των βαρών και προστασία των αδύνατων. Μηδενική ανοχή στην φοροδιαφυγή και στη φοροκλοπή. Προετοιμασία της ανάπτυξης με σταθερούς και δίκαιους κανόνες. Για μια οικονομία που ανταμείβει την υγιή επιχειρηματικότητα, επενδύει στους εργαζόμενους και σέβεται το περιβάλλον. Σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και ευθύνης, όπου οι κανόνες της κοινής συμβίωσης γίνονται σεβαστοί από όλους.

Η Δημοκρατική Αριστερά θα εκπροσωπήσει στο κοινοβούλιο όσους εργάζονται με εντιμότητα και ακεραιότητα για να πάει ο τόπος μπροστά. Όποιο και αν είναι το πολιτικό "πιστεύω" τους. Είτε ψηφίζουν εμάς, είτε κάποιο άλλο κόμμα, είτε δεν ψηφίζουν καθόλου.

Σας προτείνω να με εμπιστευθείτε. Υπόσχομαι τουλάχιστον να μην σας απογοητεύσω.